Kako urediti dom za Božić?


Ah, taj Božić! Pri samoj pomisli na taj veliki blagdan, svi se osjećamo ugodnije, zar ne? Jer Božić nije samo taj jedan dan kada obilježavamo rođenje Isusa Krista, to je cijeli adventski period u kojem vlada predivna, topla atmosfera.

Kako urediti dom za Božić?


Iz ureda, kafića i trgovina odzvanjaju božićne pjesme, ulice i trgovi sjaje posebnim sjajem, iz izloga bogatih darovima smiješe nam se snjegovići i sobovi... To je razdoblje najbolja prilika za opraštanja, pomirbe, organizaciju velikih obiteljskih okupljanja, druženja s dragim, zaboravljenim prijateljima, ili tek ugodnu zimsku šetnju s voljenom osobom.

Kako biste i vi tu pozitivnu, božićnu atmosferu unijeli u vaš dom, potrebno ga je dekorirati. Ne znate kako? Lako! Za stvaranje blagdanskog ugođaja, najvažnije su dvije stvari: prigodna glazba i sitnice! Glazbu ćete lako riješiti!

Pohitajte u najbliži CD shop i odaberite nešto po svom ukusu. Klasično, moderno, domaće, strano... Nije važno što odaberete, bitno je da u vama budi božićno raspoloženje!

Vjerujte, uz glazbu ćete dobiti inspiraciju za uređenje! Krenite od ulaznih vrata – neka upravo ona budu glavni pokazatelj da u vašem domu vlada praznična atmosfera. Okitite ih božićnim vjenčićem ili prigodnim visećim ukrasom. Ukoliko imate kuću i malo više volje, ukrasite je girlandom ili svijetlećom cijevi. Tako nećete božićnu atmosferu unijeti samo u vaš dom, već u cijelu ulicu.

Što se tiče unutarnje dekoracije, za blagdane je sve dozvoljeno. U ovo doba godine dekorateri savjetuju da pustite mašti na volju! Stoga, ne povodite se za motom kako je manje više, već ukrasite vaš dom u stilu koji će u vama buditi najljepše osjećaje. Ako volite kič, priuštite si ga. Iako prilikom uređenja stana uvijek savjetujemo da se povodite za jednim stilom, za Božić to ne morate. Vaši ukrasi u stanu mogu biti djetinjasti i crveni, a vaša božićna jelka minimalistički srebrna.

Neka vas ne brine gdje ćete nabaviti željene ukrase jer mnogobrojne poklon- galerije i trgovački centri nude zaista bogat asortiman blagdanskih ukrasa u svim bojama, među kojima će svatko zasigurno naći ponešto za sebe i svoj dom. Na raspolaganju su razni stilovi, no najpopularniji su ukrasi u vječnoj crveno-zelenoj kombinaciji, kao i nordijski stil.


Božićna zvijezda – ukras vašeg doma
Svoje mjesto među simbolima blagdanski uređenog doma našla je i predivna biljka uvriježena imena – božićna zvijezda. Taj je cvijet, dostupan u gotovo svim cvjećarnama i bolje opremljenim trgovinama, stigao iz dalekog Meksika, a nalazimo ga u raznim bojama, među kojima je najpopularnija crvena. Zvijezda cvate u studenom i prosincu i tada je treba ukloniti s direktnog sunca, te zaštititi od hladnoće kako bi oko Božića zasjala u punom sjaju.


Kako urediti dom za Božić?


Adventski viijenac
Prije nego svane Badnja noć u kojoj ćemo okititi jelku, neka centralno mjesto vašeg doma bude stol ukrašen adventskim vijencem. Stol je simbol obitelji i obiteljskog okupljanja, simbol druženja i topline, a Božić je obiteljski blagdan. Vjenčić može biti keramički, stakleni, pleteni ili ispleten od crnogoričnih grana, no važno je da je pleten „u krug", da nema početka ni kraja, te tako simbolizira Boga koji je vječan. Isto tako, važno je da sadrži četiri svijeće koje se pale u četiri adventske nedjelje.


Kako urediti dom za Božić?


Izradite ukrase, uljepšajte dom
A zašto ne biste okupili obitelj i sami prionuli na izradu božićnih ukrasa i uređenje vašeg doma? Djeca će biti oduševljena, a ujedno ćete potaknuti njihovu kreativnost.

Najjednostavnija, a izuzetno efektna stvar za izradu su mašne. Sve što trebate jest kupiti više metara ukrasne trake s uzorkom po vašoj želji, izrezati na jednake dijelove i zajedno s vašim mališanima vezati mašne. Svaku mašnu zavežite tankim ukrasnim konopom ili koncem, i krenite na uređenje. Mašne možete vezati na bor, njima ukrasiti adventski vijenac, a veća mašna može poslužiti kao divan ukras na ulaznim vratima.

Jedni ste od sretnika koji će ovog Božića uživati u pucketanju vatre uz kućni kamin? Red je da ga ukrasite u božićnom stilu. Kupite jednobojne crvene, zelene ili bijele čarape, onoliko koliko je članova obitelji, te iz kolaža napravite snjegovića ili Djeda Božićnjaka ispod kojeg ste napisali po jedno ime i sigurnicom ga prikačite na čarapu. Objesite čarape o kamin i u njih stavite darove. Nećete vjerovati koliko će se vaša djeca, ali i suprug/supruga obradovati kad poklone, umjesto ispod bora, pronađu u čarapi.


Kako urediti dom za Božić?


Kićenje božićnog drvca
Kićenje božićne jelke jedan je od glavnih simbola Božića. Tada se oko drvca okuplja cijela obitelj koja u zajedništvu kiti bor ispod kojega se stavljaju jaslice, ukazujući na rođenje Krista. Ta je tradicija u našim krajevima stara tek nešto više od stoljeća, a nekoć su se drvca kitila jabukama, kriškama naranče, pozlaćenim orasima i lješnjacima ili, pak, kestenima umotanim u ukrasni papir. Danas su ukrasi svakojaki, od nešto tradicionalnijih licitara, preko ručno izrađenih staklenih kuglica u svim bojama, pa sve do plišanih medvjedića, snjegovića i sobova.

Borovi i jelke su također dostupni na tržnicama i trgovačkim centrima, a ukoliko ste u mogućnosti posaditi ga poslije blagdana, preporučujemo kupnju drvca s korijenom. Vaš dom neće biti pun iglica, a ujedno ćete učiniti dobro djelo! Isto tako, trgovine nude velik izbor umjetnih jelki, u svim veličinama i od različitih materijala.


Kako urediti dom za Božić?


Ne zaboravite...
... vaš dom ukrasiti mnogobrojnim svijećama. One će stvoriti intimnu atmosferu i unijeti toplinu u vaš prostor. Ukoliko još i zamirišu nekim božićnim mirisom, poput cimeta, klinčića i vanilije, ugođaj će biti potpun.

... na prozorsku dasku postavite nekakvu rasvjetu, po mogućnosti svijetleći borić. Neka svi znaju da vi u ovim danima zaista uživate!


Kako urediti dom za Božić?