Pravnik savjetuje!
Dragi korisnici,

ako imate problema ili nedoumica vezanih uz poslovanje nekretninama, pretražite našu arhivu pitanja i odgovora. Imate mogućnost upisa ključne
riječi u tražilicu ili pretragu po pojmu.

Nadamo se da ćete pronaći ono što tražite.

Najčešći problem koji se javlja prilikom kupovine nekretnine je nedostatak "čistih papira"...

Nakon smrti moga oca nasljedila sam ½ stana u kojem je on živio zajedno sa stricem koji je nasljedio drugu polovicu stana. Iako nema stalna primanja a režije, stric nije htio prodati stan. Rekao je da će za režije imati i da se za ništa ne brinem. Nakon nekog vremena slučajno sam saznala da stižu opomene i ovrhe zbog neplaćanja računa te da u stanu živi „podstanar“. Od tada je prošlo više od mjesec dana, do strica nismo uspjeli doći. a vjerujte nema što nismo pokušali. Kao prvo želim izbjeći podmirivanje svakojakih dugova drugih osoba, a drugo zanima me najbolje rješenje kako prodati svoj dio stana ako suvlasnik( stric) nije za nikakav dogovor tj, ako se skriva.
Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice i to mu pravo ne zastarijeva. Naravno, najjednostavniji način razvrgnuća je dobrovoljno razvrgnuće suvlasničke zajednice (u Vašem slučaju stana) i to zajedničkim sporazumom svih suvlasnika (Vas i Vašeg strica). U slučaju dobrovoljnog razvrgnuća suvlasnici zajednički odlučuju o načinu na koji će se suvlasnička zajednica razdijeliti. Ukoliko dobrovoljno razvrgnuće nije moguće, postoji mogućnost sudskog razvrgnuća suvlasničke zajednice. Radi se o izvanparničnom postupku koji može pokrenuti bilo koji suvlasnik, dakle u ovom slučaju možete pokrenuti postupak Vi ili Vaš stric. Pri odlučivanju o načinu razvrgnuća sud odlučuje na temelju zakona, a podredno je vezan zakonski mogućim dogovorom među strankama. Ukoliko takvog dogovora nema, tada će sud odrediti razvrgnuće prodajom stana na javnoj dražbi pri čemu se postignuti iznos novca dijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima. Iznimno, ukoliko jedan od suvlasnika učini vjerojatnim da za to postoji ozbiljan razlog, suvlasništvo se može razvrgnuti na način da jedan od suvlasnika isplati ostale. U tom slučaju jedan od suvlasnika postaje isključivi vlasnik cijele nekretnine, a drugi suvlasnik dobiva odgovarajući vrijednost u novcu. Ukoliko se odlučite za prodaju svog dijela stana, a ne za razvrgnuće suvlasništva, za prodaju Vaše polovice ne trebate uopće kontaktirati strica. Naime, suvlasnici samostalno raspolažu svojim suvlasničkim dijelovima i za takvo raspolaganje nije potrebno odobrenje ostalih suvlasnika. Praktično je pitanje da li ćete i za koju cijenu moći prodati samo pola stana, no pravno je takav posao moguć i valjan.
Vlasnik sam stana u Austriji koji sam prije tri mjeseca prodala austrijskom državljaninu. Još uvijek nisam dobila nikakve papire ni novac, s obrazloženjem da je takva procedura u Austriji. Kupac stana je navodno ostavio novac kod javnog bilježnika koji ga ne može isplatiti dok procedura ne završi, što ce se dogoditi po najnovijim informacijama tek u proljeće 2010. Je li to moguće ili sam žrtva prijevare?
Prema hrvatskom pravu za kupoprodaju nekretnine potrebno je sklopiti Ugovor o kupoprodaji nekretnine u pisanom obliku. Prema tome, u slučaju da ste zaista prodali stan austrijskom državljaninu, zasigurno je trebao biti sklopljen Ugovor o kupoprodaji nekretnine u pisanom obliku. Također napominjemo da je prema hrvatskom pravu moguće deponirati novac kod javnog bilježnika. Obzirom se radi o kupoprodaji nekretnine u Austriji i da je kupac austrijski državljanin, na takav se pravni posao primjenjuje austrijsko pravo. Slijedom navedenog, predlažemo Vam da se za tumačenje austrijskih propisa prvenstveno obratite austrijskom odvjetniku, a u slučaju sumnje na prijevaru, također i austrijskoj policiji.
Sestra ima 1/3 a ja 2/3 nekretnine, ona želi geometrijsku diobu a ja bih da se kuca proda i podijelimo novac pola-pola. Nekretnina, kuća i dvor su 231 m2. Skupa stanujemo u toj kuci i odnosi su loši. Ja to ne mogu ni materijalno podnijeti da se dijeli jer bi to za mene bili preveliki troškovi. Njezin odvjetnik je napisao da je nekretninu moguće dijeliti. Što napraviti?
U slučaju da Vaša sestra podigne tužbu za razvrgnuće suvlasničke zajednice geometrijskom diobom, Vi možete istaknuti u postupku da će se takvom diobom znatno smanjiti vrijednost nekretnine radi čega predlažete da se kuća proda na javnoj dražbi, a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće). U takvom postupku možete zatražiti i izvođenje dokaza putem ovlaštenog sudskog vještaka, kako biste poduprli svoju tvrdnju da će dioba znatno umanjiti vrijednost nekretnine. Nadalje, Vi možete tražiti i da se razvrgnuće provede na način da Vi isplatite sestru iz njenog dijela, za što morate dokazati da za to imate osobito ozbiljan razlog. Savjetujemo Vam da pokušate postići sporazum sa sestrom oko diobe nekretnine (možda da ona isplati Vas), obzirom da se na javnoj dražbi u pravilu postiže znatno niža cijena nekretnine nego da je sami prodate.
Živim sa suprugom u braku, 14 godina. Prije vjenčanja smo živjeli u izvanbračnoj zajednici kao podstanari. On je darovnim ugovorom dobio stan/živjeli smo u izvanbračnoj zajednici/, koji je imao 50m2, nije imao priključak za vodu, grijanje, stan je preuređen u poslovni prostor i iznajmljen... Nakon 5 godina stan smo još jednom u potpunosti adaptirali - proširili na dvorišni dio, uredili vrt... (za to ne postoji dokumentacija) i tu živjeli... Odnosi su trajno narušeni. On sad želi to prodati i isplatiti meni uloženo...Radi se o sljedećem, za vrijeme "dobrih " bračnih odnosa on je ulagao u vozni park, aute i motore koje isto sada prodaje..Za to vrijeme ja sam financirala sve troškove u vezi djeteta, školovanja, uređenja interijera i slično...što on sada osporava, moja imovina svodi se na lonce i laptop. Rekao mi je da počnem razmišljati o iseljavanju. Koja su moja prava i dali ga mogu spriječiti u nakani da to proda bez mog odobrenja. Živimo u kući, koja ima još 2 stana, koja pripadaju njegovom ocu . Vjerujem kako zajednički planiraju prodati cijelu nekretninu.
Stan koji je Vaš suprug, tada izvanbračni partner, dobio darovanjem od svog oca, iako za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, njegova je vlastita imovina. Ono što ste ulagali u stan odnosno vrijednost uloženog možete potraživati tužbom radi isplate. Ukoliko je točno da Vam suprug nudi mogućnost da Vam isplati vrijednost onog što ste uložili u stan tužba radi isplate možda neće niti biti potrebna. Kako biste od supruga doista dobili protuvrijednost onog što ste uložili trebali biste angažirati stručnu pomoć. Ukoliko je Vaš suprug jedini upisan kao vlasnik stana u zemljišne knjige, Vi ga ne možete spriječiti da proda nekretninu u svom vlasništvu. Jedino biste mogli uz tužbu radi isplate zatražiti privremenu mjeru zabranu otuđenja nekretnine i to kao osiguranje da će Vam biti isplaćen iznos koji potražujete. Da bi sud na temelju Vašeg prijedloga odredio privremenu mjeru, trebate učiniti vjerojatnim da ste izvršili navedena ulaganja, kao i opasnost da će Vaš suprug znatno otežati naplatu uloženog time što će svoju imovinu, stan, otuđiti. Bez obzira na sve navedeno suprug Vas ne smije izbaciti iz stana bez pravnog temelja, odnosno ukoliko to učini možete podići tužbu zbog smetanja posjeda.
Imam pitanje vezano uz prodaju zemljišta. Moja majka je uživatelj zemljišta i kuće, smještena je u Domu za nemoćne i ne može se sama brinuti za sebe. Zemljište i kuća prepisano je na mene i brata kao suvlasnika. Htio bih prodati dio zemljišta, budući da sam nezaposlen i nedostaju mi novci za plaćanje Doma za majku. Suvlasnik zemljišta je moj brat koji živi i radi već godinama u Francuskoj. Pitanje je na koji način bih mogao sudski, odnosno preko konzulata RH doći do njegove potvrde tj. potpisa za odobrenje prodaje zemljišta, budući da ne mogu nikako stupiti u telefonski kontakt s bratom. Može li ga sud tj. konzulat službeno pozvati da dođe potpisati odobrenje? Kome da se obratim za pomoć?
U Vašem pitanju navodite da je Vaša majka uživatelj zemljišta i kuće te kasnije navodite da je Vama i Vašem bratu prepisala nekretninu. Temeljem toga pretpostavljam da Vam je majka darovala nekretninu u ½ suvlasničkog dijela te je istim darovnom ugovoru navedeno da se za nju osniva pravo doživotnog uživanja odnosno osobna služnost na nekretnini. Iz Vašeg pitanja nije do kraja jasno da li ste Vi i Vaš brat već upisani u zemljišne knjige kao suvlasnici nekretnine i da li Vaša majka ima pravo služnosti uživanja nekretnine i, ako ima, da li je predmetna služnost evidentirana. Za odgovore na to potrebno je napraviti uvid u zemljišne knjige i zbirku isprava te izvaditi novi zk izvadak iz kojeg ćete dobiti bolji uvid u činjenično i pravno stanje. Ako na nekretnini postoji služnost u korist Vaše majke, potencijalni kupac Vaše polovine nekretnine ili cijele nekretnine ako se riješi problem sa bratom, stječe nekretninu opterećenu pravom služnosti u korist Vaše majke. Takva služnost značajno smanjuje tržišnu vrijednost nekretnine. Ukoliko ne možete pronaći kupca koji bi kupio nekretninu pod tim uvjetima možete se pokušati dogovoriti sa majkom da se ona jednostrano odrekne služnosti osnovane u njezinu korist. U slučaju da ste Vi i Vaš brat upisani kao suvlasnici nekretnine sa pravne Vas strane ništa ne sprječava da prodate svoj idealni suvlasnički dio nekretnine te za to Vam nije potreban pristanak brata. Ukoliko ne možete pronaći kupca koji bi kupio samo Vaš idealni dio nekretnine, uvijek možete provesti etažiranje iste. Ukoliko Vaš brat ne želi provesti postupak etažiranja niti potpisati diobni ugovor, možete insistirati na razvrgnuću suvlasničke zajednice, o čemu se već pisalo u odgovorima na ranija pitanja. Bitno je naglasiti da, ako pokrenete sudski postupak za razvrgnuće suvlasničke zajednice, sud će dostaviti prijedlog i poziv na ročište diplomatskim putem u Francusku. Ako se Vašeg brata ne može pronaći u Francuskoj, nakon što o tome dobije potvrdu, postoji mogućnost da mu sud odredi privremenog zastupnika koji će onda voditi spor umjesto njega. Predlažem Vam da angažirate stručnu osobu koja će Vam nakon uvida u svu relevantnu dokumentaciju moći savjetovati rješavanje Vašeg problema.
123456Sljedeća>Posljednja>>
 
Pretražite arhivu pitanja
 
broj rezultata: 28
Prikaži sve odgovore
 
Pretraga po pojmu